Особливості рекрутських наборів євреїв до російської армії у ХІХ ст. (на матеріалах Волинської губернії) - Трофімук, Тетяна Михайлівна; Trofimuk, Tetiana M. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У статті на прикладі єврейських громад Волинської губернії розглянуто основні етапи проведення рекрутських наборів єврейських новобранців до російської армії у ХІХ ст. Виділено спільні та відмінні риси в організації військових наборів рекрутів-християн та рекрутів-євреїв. Встановлено, що в процес організації та проведення військових наборів були втягнуті практично всі адміністративні структури як державної влади, так і самих єврейських громад.

The article is an example of Jewish communities Volyn province considers the main stages of recruiting Jewish conscripts in the Russian army in the nineteenth century. Highlight differences and similarities in the organization of military recruits sets Christian and Jewish recruits. Found that in the process of organizing and conducting military sets were drawn almost all the administrative structure of the government as well as most Jewish communities.
Features recruiting Jews in the Russian army in the nineteenth century.(based on Volyn province)
Keywords: військова повинність; рекрутський набір; єврейська громада; Волинська губернія; Російська імперія; military duty; recruit sets; Jewish society; Volyn Gubernia; Russian empire