Просторові аспекти міжнародної співпраці України у сфері збереження біорізноманіття - Моренчук, Андрій; Левасюк, Наталія; Morenchuk, Andriy; Levasiuk, Natalia (My University, 2018)
Проаналізовано основні нормативно-правові акти, що стосуються міжнародного співробітництва України у сфері збереження біорізноманіття. Відзначено, що за багатством біорізноманіття Україна займає друге місце після Франції серед країн Європи. Вказується, що базовою у сфері збереження біорізноманіття є Конвенція про біологічне різноманіття. Розглянуто такі конвенції: Конвенцію про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення головним чином як середовище існування для водоплавних птахів або Рамсарську Конвенцію, Конвенцію про збереження мігруючих видів диких тварин або Боннську конвенцію, Конвенцію про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що знаходяться під загрозою зникнення. З угод європейського рівня, до яких приєдналася Україна, виокремлено Конвенцію про охорону природи флори й фауни та природних середовищ існування в Європі, або Бернську конвенцію, Всеєвропейську стратегію збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, Угоду про збереження кажанів у Європі. Аналізується Конвенція про охорону дикої флори й фауни та природних середовищ існування в Європі. Відзначено, що двостороннє співробітництво також відіграє важливу роль для забезпечення збереження біорізноманіття. Проаналізовані проблеми України, які пов’язані з збереженням біорізноманіття та запропоновані можливі шляхи їх вирішення. The article is analyzed the basic legal acts concerning the international cooperation of Ukraine in the field of biodiversity conservation. The article states that Ukraine has the second greatest biodiversity among the European countries (the first place belongs to France). It is indicated that the biodiversity conservation is based on the Convention on Biological Diversity. Conventions such as the Convention on Wetlands of International Importance especially as Waterfowl Habitat, also known as the Ramsar Convention, the Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals, also known as the Bonn Convention, the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, also known as the Washington Convention are considered. Among the European-level Ukrainian agreements the Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats, also known as the Berne Convention, the Pan-European Strategy for the Conservation of Biological and Landscape Diversity, the Agreement on the Conservation of Bats in Europe are listed. The Convention on the Protection of Wildlife and Natural Habitats in Europe has been analyzed. Bilateral co-operation is also significant in ensuring biodiversity conservation. The problems of Ukraine related to preservation of biodiversity are analyzed and a possible way of their solution is proposed.
Spatial Aspects of International Cooperation of Ukraine in the Field of Biodiversity Conservation
Keywords: міжнародна співпраця; збереження біорізноманіття; Конвенція про біологічне різноманіття; природні ресурси; флора; фауна; international cooperation; biodiversity conservation; Convention on Biodiversity; Natural Resources; flora; fauna