Реалізація словотворчого потенціалу непохідних дієслів із семантикою стану в мотивованих іменниках зі значенням «носій стану» - Петрів, Ольга Іванівна; Petriv, Olga (Східноєвропейський національний університет, 2013)
У статті розкрито словотворчу спроможність непохідних дієслів на позначення внутрішнього і зовнішнього стану в мотивованих іменниках зі значенням «носій стану» з позицій основоцентричної дериватології. З’ясовано сполучувальні особливості дієслів стану, які зумовлюють дериваційну поведінку останніх, виявлено континуум девербативів зі словотвірним значенням «носій стану», дано їх стилістичну характеристику і встановлено схематичну модель побудови таких дериватів, що має цінність для практики опису віддієслівного словотворення в сучасній українській літературній мові. Робота відкриває перспективу подальшого більш розширеного вивчення дериваційного потенціалу дієслів на позначення стану як класу твірних слів. The study of derivation processes with the focus on the functional yield of base words in the word-formation process is the topical issue of modern linguistics. The article reveals the word-formation potential of non-derived verbs denoting internal and external state in motivated nouns with the meaning of «carrier of state» from the perspective of the stem-centered derivatology. The author studies out the collocability of verbs denoting state, predetermining the derivation dynamics of the latter, identifies the continuum of deverbals with the derivative meaning of «carrier of state», represents their stylistic characteristics and provides the schematic model of derivatives building, that is of great value for practical description of deverbal word-formation in the modern Ukrainian literary language. The article opens the prospects for investigating the derivation potential of verbs as a word-formation class.
Word-formation Potential of Non-derived Verbs Denoting state in Motivated Nouns with the Meaning of «Carrier of State»
Keywords: дериваційний потенціал; дієслова на позначення стану; носій стану; словотвірне значення; валентність; derivation potential; verbs denoting state; carrier of state; derivation meaning; valency