Дослідження впливу комплексної програми фізичної реабілітації на показники тонусу чотириголового м’яза стегна в спортсменів із травматичними пошкодженнями нижніх кінцівок - Джафар Тайсір Мохаммад Аль-Куран; Шаді Абделбасет Мохаммад Алхуб; Ніканоров, Олексій Костянтинович; Jafar Tayseer Mohammad Al-Quran; Shadi Abdelbaset Mohammad Alkhob; Nikanorov, Oleksiy (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2017)
У статті наведено дані щодо впливу комплексної програми фізичної реабілітації на відновлення рухової функції травмованої нижньої кінцівки, а саме на показники тонусу чотириголового м’яза стегна. Мета роботи – проаналізувати дані міотонометрії чотириголового м’яза стегна в спортсменів із діафізарними переломами кісток гомілки після інтрамедулярного остеосинтезу в різні періоди відновлення. Установлено, що зниження опорного навантаження на травмовану кінцівку й обмеження рухів у колінному суглобі внаслідок тривалої іммобілізації та розвитку контрактури в післяопераційних періодах призводить до трофічних змін чотириголового м’яза стегна та його скорочувальної здатності. Проведене дослідження дає змогу доповнити дані щодо пружно-в’язких властивостей чотириголового м’яза стегна травмованої кінцівки й підтвердити науково-методичні дані про позитивний вплив засобів фізичної реабілітації на відновлення рухової функції. The article presents data on the impact of a comprehensive program of physical rehabilitation on the restoration of the motor function of the injured lower limb, namely, the indices of the tone of the quadriceps muscle of thigh. The aim of the work is to analyze the data of myotonometry of the quadriceps femoris in athletes with diaphyseal fractures of the shin bones after intramedullary osteosynthesis at different recovery periods. It was found that the reduction of the support load on the injured limb and restriction of movements in the knee joint, as a result of prolonged immobilization and development of contracture in postoperative periods, leads to trophic changes in the quadriceps muscle and its contractility. The study allows supplementing the data on the elastic-viscous properties of the quadriceps muscle of the injured limb and confirming the scientific and methodological data on the positive effect of physical rehabilitation on the restoration of motor function.
Study of the Impact of the Complex Program of Physical Rehabilitation on the Indices of Quadriceps Muscle of Thigh Tone in Athletes with Traumatic Injuries of the Lower Extremities
Keywords: фізична реабілітація; міотонометрія; нижні кінцівки; спортсмени; physical rehabilitation; myotonometry; lower extremities; athletes