Ранжування та семантико-граматичні ознаки займенників у лінгводидактичному вимірі - Дзеблюк, Софія Віталіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі запропоновано цілісний і багатоаспектний аналіз займенників, виконаний із залученням елементів нових концепцій та з проєкцією на лінгводидактичний вимір; визначено семантичні параметри, морфологічні ознаки, синтаксичну своєрідність указаних слів, засвідчених у науково-популярному виданні І. Вихованця «Розмовляймо українською» (Вихованець 2012). Укладений корпус фактичного матеріалу загалом і той, що виявляє стосунок до вторинних синтаксичних виявів, схарактеризовано з акцентом на методику їхнього навчання в закладах загальної середньої освіти. У роботі розв’язано такі завдання: 1) схарактеризовано теоретико-методологійну основу вивчення займенникових слів, проаналізовано найпоширеніші дискусійні концепції щодо визначення місця займенників у частиномовній системі, принципи дослідження та питання функційної співвідносності зазначених мовних одиниць з іншими класами слів; 2) з’ясовано функційно-семантичну та морфологічну своєрідність ужитих у досліджуваних текстах займенників, описано їх із проєкцією на первинну та вторинну синтаксичну роль; 3) проаналізовано обсяг і форми репрезентації теоретичного матеріалу та практичних завдань у найвідоміших підручниках з української мови для шостого класу; 4) визначено сукупність традиційних та інноваційних методів, скерованих на якісне опанування значеннєвих розрядів займенників; 5) закцентовано на особливостях формування граматичних і правописних компетентностей учнів під час навчання займенників. Подані в магістерській роботі теоретичні положення, фактичний матеріал і систему практичних завдань можна використати в професійній діяльності вчителя-філолога, у науковій і навчально-методичній роботі бакалаврів і магістрів, які здобувають фах учителя української мови та літератури.
Keywords: займенник; рід; число; відмінок; синтаксична роль; член речення; лінгводидактика; метод