Теоретичні основи соціального партнерства (із досвіду викладання навчальної дисципліни «Соціальне партнерство в соціальній роботі») - Бичук, Ірина Олександрівна; Бычук, Ирина Александровна; Bychuk, Iryna O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті подано конспективний виклад лекції «Теоретичні основи соціального партнерства» в контексті обміну досвідом викладання навчальної дисципліни «Соціальне партнерство в соціальній роботі» у вищих навчальних закладах України. Соціальне партнерство є однією з форм взаємодії інститутів держави й громадянського суспільства, а саме: владних структур, профспілок та об’єднань роботодавців, підприємців. Установлено, що основою соціально-партнерських відносин виступає взаємозв’язок соціальних інтересів суб’єктів, спільність їхніх стратегічних цілей – досягнення стабільності соціальної системи, її прогресивного розвитку. The article deals with abridged lecture «The theoretical basis of social partnership» in the context of the exchange of experience teaching discipline «Social partnership in social work» in higher educational institutions of Ukraine. Social partnership is a method of harmonizing the various socio-group interests and the regulation of conflicts between them. The basis of social partnership is the principle of cooperation between employers and employees. The method of solving social conflicts within the social partnership is a compromise, reconciling the interests of employers and employees through peaceful negotiations and mutual concessions. Social partnership is a manifestation of social peace and the means to achieve it.
The Theoretical Basis of Social Partnership (with Experience of Teaching «Social Partnership in Social Work»)
Keywords: соціальне партнерство; держава; трипартизм; рівноправне партнерство; соціальна справедливість; social partnership; the State; tripartism; equal partnership; social justice