Проблематика добра і зла у філософії Г. В. Лейбніца та Я. Беме - Сичевська-Возняк, Олена (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Аналізується генезис проблеми теодицеї у філософській традиції пізнього середньовіччя та Нового часу крізь призму розуміння сенсу існування людини, природи зла і добра, справедливості та доброчинності. Простежкно становлення етико-світоглядної проблематики у поглядах Я Беме та Г. Лейбніца. Зазначено, що тема теодицеї має багатовікову історію в європейській філософії, наявна майже у всіх релігійних системах. Вперше вона виникає у вигляді запитання щодо втручання вищої сили у справедливий розподіл благ та покарань. Обґрунтовано плідний доробок Я. Беме та Г. Лейбніца у розробку проблеми теодицеї, зазначено постановку як містичного, так і раціоналістичного спрямувань розгляду кола питань, які торкаються природи світового та людського зла,
Keywords: теодицея; зло; знання; свобода волі; справедливість; благо; етика; доброчинність; сенс; існування