Економічні знання у системі господарського розвитку західноукраїнських земель (друга половина ХІХ – перша половина ХХ століття) - Голубка, Михайло Михайлович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У дисертації досліджено умови й особливості розвитку економічних знань у системі господарювання на західноукраїнських землях у другій половині ХІХ – першій половині ХХ століття. Висвітлено внесок учених та громадсько-просвітніх діячів в економічно-просвітній простір західноукраїнського краю. Охарактеризовано інституціональне середовище формування й розвитку економічних знань населення. Досліджено економічні погляди А. Шептицького та його внесок у формування економічних знань і культури господарювання українського населення. Проаналізовано початок формування господарської літератури з практикою публікацій економічних статей у популярних періодичних виданнях та виокремлено основні тематичні напрями публікацій. Висвітлено значимість кооперації не лише для формування економічних знань українського населення, але й прищеплення йому розуміння можливостей забезпечення власного добробуту, орієнтиру на саморозвиток і самореалізацію. Виявлено загальну сутність економічних знань та високу значимість їхньої якості, яка проявляється в інвестиційній, підприємницькій активності, рівні зайнятості населення, ефективності державного управління, зокрема на сучасному етапі національного розвитку. Development features of economic knowledge at Western Ukrainian lands at the period from 1848 till 1939 were analyzed. Main essence of economical knowledge as the main factor of economical growth was determined. The economic growth and economic knowledge development preconditions in Western Ukrainian lands at the period from the beginning of the XIX century are determined. The role of economic knowledge in the system of economic growth factors is analyzed. The efficiency of factors usage – land, labor, capital, entrepreneurial abilities and knowledge is substantiated what made possible to summarize positive and negative changes in each of them. Highlighted the contribution of scientists and public figures, in particular I. Franko, D. Korents, M. Pavlyk, S. Smal-Stotsky and others in the economic and educational space of the Western Ukrainian lands. Giving the significant role in formation of economic knowledge of the population to the cooperative movement, work of the outstanding scholars of the region and practitioners on the organization of economic activity was highlighted. The attention is drawn to the high significance of cooperation not only for the economic knowledge formation of the Ukrainian population, but also for his understanding of the own welfare providing possibilities, as reference point for self-development and realization. The general essence of economic knowledge and high significance of their quality, which is manifested in investment, entrepreneurial activity, level of employment of the population, efficiency of public administration, in particular at the present stage of national development, are revealed.
Keywords: економічна думка; економічні знання; господарський розвиток; просвітництво; чинники економічного зростання; економічна культура; інституціональне середовище; economic thought; economic knowledge; economic development; education; factors of economic growth; economic culture; institutional environment