Лексика волинсько-поліської говірки в романі Володимира Лиса «Століття Якова» - Яворський, Андрій Юрійович; Yavorskij, A. Yu. (Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, 2013)
У тексті роману Володимира Лиса «Століття Якова» проаналізовано лексичні особливості волинсько-поліської говірки. Використані письменником поліські лексеми систематизовано і прокоментовано з погляду походження. Встановлено, що значну групу складають запозичення, переважно з польської та російської мов. З’ясовано специфіку використання письменником діалектних елементів та функції діалектизмів у художній мові роману. Lexical peculiarities of Volynian-Polissyan patois in the text of Volodymyr Lys’s novel “Jacob’s Century” are analyzed. Polissian lexemes used by writer are systematized and commented in terms of their origin. The researcher reveals significant group of borrowings, mostly from Polish and Russian languages. The specificity of use of the Volynian-Polissyan patois elements by the author and the function of the dialectal words in the novel’s artistic language are indicated.
Vocabulary of Volynian-Polissyan Patois in Volodymyr Lys’s Novel “Jacob’s Century”
Keywords: діалект; волинсько-поліська говірка; діалектизм; лексичний діалектизм; семантичний діалектизм; запозичення; dialect; Volynian-Polissyan patois; dialecticism; lexical dialecticism; semantic dialecticism; borrowing