Теоретико-методологічні засади оздоровчо-рекреаційної рухової активності осіб похилого віку - Гакман, Анна; Hakman, Anna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статі обґрунтовано теоретико-методологічні засади оздоровчо-рекреаційної активності осіб похилого віку. Мета дослідження – вивчити та систематизувати передумови розробки концепції активного старіння, концептуалізувати потенціал оздоровчо-рекреаційної рухової активності в залученні осіб старшої вікової групи з позицій ресурсного підходу й обґрунтувати теоретико-методологічні засади розробленої концепції. Методи дослідження – теоретичний аналіз спеціальної науково-методичної літератури, документальних матеріалів, абстрагування, логіко-теоретичний аналіз, компаративний аналіз, теоретичне прогнозування, концептуальне моделювання, індуктивний і дедуктивний методи, метод синтезу, метод систематизації. Результати. На осно- ві системного опрацювання фахової літератури, тенденцій та закономірностей суспільного розвитку вивчено й систематизувати передумови розробки концепції активного старіння, до яких належать демографічні, соціальні, психологічні, особистісні, біологічні, інформаційні, економічні передумови. Концептуалізовано потен- ціал оздоровчо-рекреаційної рухової активності в залученні осіб похилого віку до регулярних оздоровчих занять. Основу концепції становить синтез різних підходів, як-от: діалектичний, особистісний, аксіологічний, діяль- нісний, функціоналістський, конфліктологічний, феноменологічний, системний. Окреслено й адаптовано до сучасного процесу оздоровчо-рекреаційної діяльності осіб похилого віку загальні та спеціальні принципи, а саме: системного комплексного розвитку й інтегрованості, соціальної справедливості, доступності, вищої якості, інноваційності, превентивності, добровільності, інтересу (зацікавленості) та принцип ієрархічності. Обґрунто- вано теоретико-методологічні засади розробленої концепції, що є системою поглядів на теоретико-методо- логічні й технологічні засади оздоровчо-рекреаційної діяльності осіб похилого віку.The article substantiates the theoretical and methodological principles of health-promoting and recreational activity for the elderly. The objective of the study was to examine and classify the prerequisites for developing the concept of active aging, conceptualize the potential impact of health-promoting and recreational physical activity on engagement of older people from the standpoint of the resource approach, and to substantiate the theoretical and methodological foundations of the developed concept. Research methods: theoretical analysis of special scientific and methodological literature, documentary materials, abstraction, logical and theoretical analysis, comparative analysis, theoretical prediction, conceptual modeling, inductive and deductive methods, synthesis method, and method of systematization. On the basis of systematic study of professional literature, tendencies, and patterns of social development, the prerequisites for developing the concept of active aging were studied and systematized, including demographic, social, psychological, personal, biological, informational, and economic factors. The potential influence of health-promoting and recreational physical activity on engagement of older people in regular health promoting physical activities was conceptualized. The concept was based on a synthesis of different approaches including dialectical, personal, axiological, activity, functionalist, conflictological, phenomenological, and systematic approaches. General and specific principles were outlined and adapted to the current process of health-promoting and recreational activity of the elderly. The theoretical and methodological principles of the developed concept are substantiated, which is a system of views on the theoretical, methodological, and technological principles of health-promoting and recreational activity of the elderly.
Theoretical-Methodological Principles of Health-Recreation Motor Activity of the Elderly
Keywords: теоретико-методологічні засади; активне старіння; оздоровчо-рекреаційна рухова активність; особи похилого віку; theoretical and methodological principles; elderly people; health-promoting and recreational motor activity; active aging