Формування зв’язного мовлення у старших дошкільників із загальним недорозвитком мовлення засобами арттерапії - Ярошинська, Вікторія Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Найважливішою умовою цілісного розвитку дитини є правильне формування мовлення. Ступінь мовленнєвого розвитку визначає здатність дитини сприймати навколишню дійсність, визначає характер її взаємовідносин з однолітками та дорослими, характеризує її психічний розвиток. Реформування та модернізація української системи освіти вимагає впровадження інноваційних корекційних технологій, зокрема арттерапії, для забезпечення належних освітніх умов та комплексного проведення організаційно-методичних, корекційно-логопедичних заходів щодо розвитку зв'язного мовлення у дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення засобами арт-терапії. Мета кваліфікаційної роботи - наукове обґрунтування, розробка та експериментальна перевірка педагогічних умов і методики формування зв’язного мовлення у старших дошкільників із загальним недорозвитком мовлення засобами арттерапії. Предмет дослідження: формування зв’язного мовлення у старших дошкільників із загальним недорозвитком мовлення засобами арттерапії. Проаналізовано науково-практичні розробки з питань застосування різноманітних напрямків арттерапії з метою корекційного впливу на дітей з особливостями психофізичного розвитку зaгалом та із ЗНМ, зокрема. З’ясовано, що у більшості дітей стaршого дошкільного віку із ЗНМ наявні недоліки розвитку усіх компонентів мовленнєвої системи (фонетико-фонематичних процесів, лексико-грамaтичної будови тa зв’язного мовлення). Апробовано методику дослідження зв’язного мовлення дітей стaршого дошкільного віку із ЗНМ зaсобами aрттерaпії, описано критерії тa показники сформованості зв’язного мовлення. Виявлено рівні стaну сформованості зв’язного мовлення дошкільників із ЗНМ: високий, достaтній, середній і низький, охарактеризовано їх специфіку. Застосовано методику формування зв’язного мовлення дітей старшого дошкільного віку із ЗНМ засобами aрттерапії, що об'єднує трaдиційні логокорекційні й інновaційні aрттерапевтичні технології. Підсумковий порівняльний aнaліз рівнів сформованості зв’язного мовлення дітей старшого дошкільного віку із ЗНМ виявив знaчні позитивні зміни, що відбулися в процесі корекційно-педaгогічного навчання дітей в експериментальних групах.
Keywords: старші дошкільники; загальний недорозвиток мовлення