Samoocena aktywności fizycznej studentów kierunku Wychowanie Fizyczne Wydziału Wychowania Fizycznego i Sportu w Białej Podlaskiej - Baj-Korpak, Joanna; Soroka, Andrzej; Dąbrowski, Dominik; Korpak, Filip; Pocztarska-Dec, Agata; Niźnikowska, Ewelina; Bay-Korpa, Joanna; Soroka, Andrzey; Dabrovski, Dominique; Korpak, Pylyp; Pocztarska-Dec, Agatha; Nizhnikovska., Evelina (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Aktywność fizyczna jest właściwością istot żywych, sposobem ich funkcjonowania zarówno od strony fizjologicznej jak i psychicznej. Celem pracy było określenie poziomu aktywności fizycznej studentów, w oparciu o deklarowaną przez nich samoocenę, a także poznanie motywów, które skłoniły respondentów do wyboru różnych form aktywności. W badaniu zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem wersji długiej kwestionariusza ankiety IPAQ. Wyniki badań wykazały, iż deklarowany poziom samooceny odzwierciedla faktyczny poziom aktywności fizycznej studentów. Wśród przyszłych badanych nauczycieli wychowania fizycznego, a zwłaszcza w grupie respondentów określających siebie jako “bardzo aktywni” dominowały takie motywy jak podniesienie kondycji fizycznej, wzmocnienie własnej wartości oraz poprawa stanu zdrowia. Physical activity is a property of living beings, the way of their physiological and psychological functioning. The aim of this study was to determine the physical activity of students based on their self- esteem as well as to specify the levels of motives which, to the greatest extent, had an influence on students’ participation in physical activities. The study was conducted using a diagnostic questionnaire with the IPAQ questionnaire, its long version. The study results showed that declared level of self-esteem corresponded to the actual level of students’ physical activity. Such motives as improving physical condition, strengthening self-esteem as well as improving health condition were the most important for students, especially for those declaring themselves as “very active”.
The Self-Assessment of Physical Activity of Physical Education Students of the Faculty of Physical and Sports Education in Biała Podlaska
Keywords: aktywność fizyczna; IPAQ; studenci; physical activity; IPAQ; students