Порівняльний аналіз гемодинамічних показників першокурсниць з нормальною та надмірною масою тіла - Добростан, Оксана; Плиска, Олександр; Філімонова, Наталія; Dobrostan, Oksana; Plyska, Oleksandr; Filimonova, Nataliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Проаналізовано динаміку змін гемодинамічних показників у першокурсниць різних груп протягом навчального року, а також порівняно величини основної і контрольної груп на кожному етапі дослідження. На початку навчального року в першокурсниць ЧСС, САД, ДАД були в межах норми і достовірної різниці між показниками студенток КГ і групи НМ не зафіксовано. Протягом навчального року гемодинамічні показники у студенток обох груп змінилися. Зміни в основній групі свідчили про те, що збільшення кровопостачання пра¬цюючих органів і тканин забезпечується через підвищення МОК, тоді як останнього − за рахунок збільшення серцебиття. В той же час пониження ОПСС також свідчило про виникнення труднощів в роботі ССС у першокурсниць основної групи. The dynamics of changes of haemodynamic indexes is analysed for the freshmen of different groups during a school year, and also comparatively size of basic and control groups, on every stage of research. At the beginning of school year for the freshmen of CHSS; GARDEN, DAD were within the limits of norm and reliable difference it is not fixed between the indexes of students of KG and NM of group. During a school year haemodynamic indexes changed for the students of both groups. Did changes in a basic group testify that the increase of krovopostachannya of workings organs and fabrics is provided by an increase IOC, while last − due to the increase of palpitation. At the same time, lowering of OPSS also testified to the origin of difficulties in a robot SSS in in Students the First Year of basic group.
Comparative Analysis of Hemodynamic Performance in Students with Different Body Mass Index During the First Year
Keywords: індекс маси тіла; адаптація; гемодинамічні показники; body mass index; the adaptation; the hemodynamic parameters