Формування особистості в процесі економічної соціалізації - Остапйовський, О. І.; Ostapiovskyi, O. I. (Психологічні перспективи. Випуск 23, 2014, 2014)
У статті досліджено економічну соціалізацію як соціально-психологічний процес входження індивіда в економічну систему суспільства. Людина повсякчас перебуває в умовах постійно зростаючої конкуренції, зокрема це стосується і соціально-економічних відносин. Успішність її становлення залежить від економічної свідомості. Остання, зі свого боку, тісно пов’язана з процесами входження особистості в економічну сферу суспільства. Під час економічної соціалізації визначаються та формуються економіко-психологічні характеристики людини. Їхнє становлення та розвиток відбувається в процесі економічної життєдіяльності особистості та засвоєння нею економічних цінностей суспільства. Кінцевим продуктом економічної соціалізації є формування особистості як суб’єкта економічної діяльності. Цей процес здійснюється під впливом таких чинників, як-от: система цінностей суспільства; потребові системи індивіда; ціннісні репрезентації особистості; соціальні параметри. У вітчизняній психології дослідження економічної соціалізації розпочалися лише 2000 року. Основні напрями вивчення цього феномену – інформаційний, поведінковий і психологічний. Проаналізовано структурні компоненти економічної соціалізації (когнітивний, афективний, конативний) та її форми (цілеспрямована, стихійна, самовиховання), види (трудова, споживча, власне еконо-мічна, добровільна та примусова), критерії та чинники (через систему економічних цінностей у їх взаємозв’язку з усіма іншими вартостями), етапи (адаптація, ідентифікація, індивідуалізація, інтеграція, наднормативна й індивідуалізація). Цінність більшості наукових напрацювань – наголошення ролі вивчення взаємозв’язків суб’єктивного досвіду особистості, образу світу та кодів економічної свідомості, які забезпечують відповідність ставлень суб’єкта до економічних об’єктів та ситуацій, а відповідно, і процес ефективної економічної соціалізації особистості. Economic socialization as social and psychological process of individual adaptation to economic system of society is highlighted in the article. The person in modern society is under constant impact of increasing competition, which contributes to his/her social and economic relations. The individual development of personality greatly depends on economic consciousness. The psychological and economic characteristics of personality develop during period of economic socialization. The ultimate goal of economic socialization is development of personality as the subject of economic activity. The author reveals the main factors of economic socialization: system of society values, complex of individual needs and motives, individual mental representations of values, social criteria (age, social status and role, gender). The problem of economic socialization is relatively new one; it has been represented in native psychology since 2000. The author distinguishes three approaches to study of economic socialization: informational, psychological, and behavioral. The structural components (cognitive, affective, and conative) and forms of economic socialization (goal directed, spontaneous, and self-directed), kinds of economic socialization (working, consumer, economic, voluntary, and forced), criteria and factors (complex of different values) were analyzed. Subjective experience, world representation and mental codes of economic consciousness are treated as the main determinants of individual attitude towards economic situations and phenomena. В статье исследовано экономическую социализацию как социально-психологический процесс вхождения индивида в экономическую систему общества. Человек в процессе своей жизнедеятельности находится в условиях постоянно растущей конкуренции, в частности это касается и социально-экономических отношений. Успешность её становления зависит от экономического сознания, которое, в свою очередь, тесно связано с процессами вхождения личности в экономическую сферу общества. В процессе экономической социализации определяются и формируются экономико-психологические характеристики человека. Их становление и развитие происходит в процессе экономической жизнедеятельности личности и усвоения ею экономических ценностей общества. Конечным продуктом экономической социализации является формирование личности как субъекта экономической деятельности. Этот процесс осуществляется под воздействием таких факторов, как система ценностей общества; потребностные системы индивида; ценностные репрезентации личности; социальные параметры. В отечественной психологии исследования экономической социализации начались лишь в 2000 г. Основные направления исследований этого феномена – информационный, поведенческий, психологический. В нашей статье проанализированы структурные компоненты экономической социализации (когнитивный, аффективный, конативный) и ее формы (целенаправленная, стихийная, самовоспитания), виды (трудовая, потре-бительская, собственно экономическая, добровольная и принудительная), критерии и факторы (через систему экономических ценностей в их взаимосвязи со всеми другими ценностями), этапы (адаптация, идентификация, индивидуализация, интеграция, сверхнормативная и индивидуализация). Ценность большинства научных наработок – подчеркивание роли изучения взаимосвязей субъективного опыта личности, образа мира и кодов экономического сознания, которые обеспечивают соответствие отношений субъекта к экономическим объектом и ситуаций, а соответственно и процесс эффективной экономической социализации личности.
Keywords: Ключові слова: соціалізація, економічна соціалізація, економічні цінності, особистість.; Keywords: socialization, economic socialization, economic values, personality.