Роль освіти та освітнього середовища в процесі реінтеграції ветеранів - Павліха, Наталія Володимирівна (Луцьк : Вежа-Друк, 2024)
Успішна реінтеграція ветеранів визнається Рамковим документом Міжвідомчого постійного комітету щодо довгострокових рішень як важливий компонент зменшення вразливості переміщеного населення, включаючи ветеранів та їхні родини. Ветерани, повертаючись до цивільного життя, стають однією з ключових складових майбутнього соціально-економічного розвитку та відіграють важливу роль в процесі створення стійких та згуртованих спільнот в громаді. Досвід показує, що ветерани та члени їхніх родин часто стають першими, хто надає допомогу під час криз у своїх громадах. У сучасних умовах ветерани, ветеранки та їхні родини стикаються з проблемою забезпечення власного добробуту через пошук нової роботи, відновлення бізнесу або створення власної справи. Виникає потреба у перекваліфікації та підвищенні кваліфікації цієї категорії людей, а також у їхній реінтеграції в суспільно-економічне середовище громад, де вони проживають. Отже одним із ключових інструментів, що сприяє їх соціальній адаптації та реінтеграції, є освіта, що надає ветеранам нові знання та навички.
Keywords: реінтеграція ветеранів; освітнє середовище; програми професійного навчання; 378:355.1:364-787