Значення самостійних занять фізичними вправами для студентів груп фізичної реабілітації - Петрица, Петро; Petrytsa, Petr (Східноєвропейський національний університеті імені Лесі Українки, 2015)
Мета дослідження – вивчити ставлення студентів груп фізичної реабілітації ТНПУ ім. В. Гнатюка до самостійних занять фізичними вправами. На основі аналізу науково-методичних джерел виявлено, що проблема самостійних занять фізичними вправами розкрита не повністю. Аналіз наукових досліджень засвідчив, що в студентів зазвичай не сформована потреба піклуватися про власне здоров’я. Вони покладаються на діяльність лікувальних закладів і нехтують ефективними, економічно вигідними засобами оздоровлення – фізичними вправами. Результати анкетування показали, що для більшості опитаних (90,7 %) брак вільного часу заважає самостійним заняттям фізичними вправами, а 4 % – відчувають недостатню кількість фізкультурних знань для організації самостійних занять. Більшість опитаних студентів (52,7 %) визнали самостійні заняття фізичними вправами одним із дієвих засобів для корекції ваги й покращення фігури, 28 % – засобом сформування красивої постави та культури рухів. Лише 15,3 % опитаних використовують самостійні заняття фізичними вправами для зняття втоми й підвищення працездатності. The objective of the research is to study the attitude of students of groups of physical rehabilitation of V. Hnatiuk Ternopil National Pedagogical University to independent practicing of physical exercises. On the basis of the analysis of scientific methodological sources it was found out that the problem of independent physical exercises practicing wasn’t revealed fully. The analysis of scientific studies has shown that usually students don’t have a well formed need in care for own health. They rely on the activity of health care establishments and neglect effective and economically effective means of health improvement –physical exercises. The results of the survey have shown that most of the questioned (90,7 %) lack of free time disturbs practicing of independent physical exercises practicing, and 4 % – feel that they don’t have enough physical culture knowledge for organization of independent classes. More than half of the questioned student (52,7 %) recognized independent physical exercises practicing as one of means of weight correction and figure improvement, 28 % as means of beautiful posture training and movement culture. Only 15,3 % of the questioned use independent physical exercises classes as removal of fatigue and increasing of workability.
Meaning of Independent Physical Exercises Practicing for Students of Groups of Physical Rehabilitation
Keywords: фізична культура; групи фізичної реабілітації; самостійні заняття; здоров’я; студент; physical culture; physical rehabilitation groups; independent training; health; student