Історичні лінгвістичні студії: когнітивний вектор - Шевченко, І. С.; Shevchenko, I. S. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2011)
У статті окреслено концепт з погляду нової парадигми лінгвістики – історичної когнітивістики − як діа- хронічно мінливий феномен, онтологічні, аксіологічні й функціональні характеристики якого історично варіюються під впливом розвитку культури, соціуму, мови. Описано діахронічний аналіз концепту, що вклю- чає історичне зіставлення моделей, статистичну обробку даних, шкалювання областей варіювання характе- ристик концепту в часі. In the article from the point of view of a new paradigm of linguistics – historical cognitive studies − the concept as the diachronically variable phenomenon ontological, axiological and functional characteristics of which historically vary under the influence of the development of culture, society, language. It is described diachronic analysis of the concept, which includes a historical comparison of its models, statistical data processing, scaling varying characteristics areas of the concept in time.
Historical Linguistic Research: a Cognitive Vector
Keywords: концепт; історична когнітивна лінгвістика; модель; історичне варіювання; concept; historical cognitive linguistics; model; historical variation