Інтернет як основа формування глобального інформаційного простору - Шинкаренко, Юрій Олегович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У кваліфікаційній роботі висвітлено важливі аспекти розвитку та змін Інтернету як основи формування інформаційного простору, розглянуто сучасний стан інформаційної безпеки в Україні та методи захисту інформаційного простору. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. У вступній частині описується актуальність теми дослідження, визначено мету, окреслено завдання, встановлено об’єкт і предмет дослідження, які порушуються у роботі, практичне застосування та наукову новизну дослідження. У розділі 1 розглянуто сутність та зміст поняття «інформаційний простір» та процес входження України до світового інформаційного простору. Визначено поняття, роль та переваги Інтернету, інформаційного простору. У розділі 2 досліджено роль Інтернету в глобалізованому інформаційному просторі, правове забезпечення поширення інформації через Інтернет, вплив цієї мережі на глобальний інформаційний простір та його перспективи розвитку. Розділ 3 присвячено зміцненню та захисту національного інформаційного простору України. Досліджено сучасний стан національного інформаційного простору та його захист, а також розглянуто методи забезпечення інформаційної безпеки як основи національної безпеки. У висновках зроблено підсумок дослідження щодо важливості забезпечення безпеки інформаційного простору для національної безпеки країни. Крім цього, визначено проблеми, які виникають через незнання мережевої безпеки та проаналізовано сучасний стан національного простору України та зарубіжних держав. Результатом наукового дослідження є висновки, які висвітлюють аналіз викладеного змісту усіх складових, зокрема, аналіз теоретичних основ, концептуальних підходів та впливу цифрових технологій на розвиток Інтернету та інформаційної безпеки. Висновки мають на меті узагальнити та підсумувати результати проведених досліджень, виявити основні тенденції та висловити науково обґрунтовані висновки щодо об’єкта дослідження. Додатки містять матеріали, які підтримують та ілюструють основний зміст дослідження.
Keywords: інформаційний простір; Інтернет; глобалізація; захист інформації; інформаційна безпека