Українська етнографія - Дмитренко, Алла Адамівна; Dmytrenko, Alla A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Програма навчальної дисципліни «Українська етнографія» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки ОКР «бакалавр», напряму підготовки 6.020103 «Музейна справа і охорона пам’яток історії та культури». Предметом вивчення навчальної дисципліни «Українська етнографія» є проблеми україногенезу та етнодемографічні процеси, формування української етнічної території, етнічної структури населення України, традиції господарювання, соціонормативного і родинного побуту, матеріальної і духовної культури українців, місце елементів традиційно-побутової культури українців у сучасному суспільстві.Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів: 1. Загальна характеристика українців і української етнічної території. 2. Матеріальна і духовна культура.
Keywords: робоча програма; історико-етнографічного районування України; господарство; промисли; поселення; житла; народне вбрання; народна кулінарія; транспортні засоби; громадське життя; шлюб; сім'я; світоглядні уявлення і вірування; народні знання; святково-обрядова культура; ремесла