Рецензія на комплексне дослідження «Україна Соборна у боротьбі за державну незалежність 1917–1923 рр.», здійснене науковцями чотирьох провідних наукових установ України - Стрільчук, Людмила Василівна (Гельветика, 2024)
Дослідження української історії та її популяризація ніколи не втрачали своє актуальності, а в умовах триваючої війни Російської Федерації супроти Української держави актуальність проведеного дослідження зростає у багато разів. Адже значення знання та розуміння історичних процесів, які заклали підвалини соборності нашої держави, є надзвичайно важливим для формування світогляду, консолідації суспільства та майбутньої розбудови України. Сьогодні, коли Україна стала суб’єктом світової геополітики, важливо донести до співвітчизників і міжнародної спільноти досвід етнодержавотворення в Україні у добу революції 1917–1923 рр., показати деструктивний вплив на цей процес Росії, країн Антанти, які не підтримали українське державне відродження після Першої світової війни, зробивши ставку на її поневолювачів. Багаторічна праця, що проведена авторським колективом проєкту «Україна Соборна у боротьбі за державну незалежність 1917 – 1923 рр.», – це комплекс значущих наукових досліджень, присвячених відновленню об’єктивної картини історичних подій, пов’язаних з Українською революцією та боротьбою за державну незалежність, через використання раніше невідомих архівних матеріалів і діаспорної літератури.
Keywords: дослідження української історії; державна незалежність