Сім’я як чинник залучення до народної фізичної культури дітей 5–6 років - Смаль, Ярослав; Smal, Yaroslav (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
У статті охарактеризовано сім’ю як чинник залучення до народної фізичної культури дітей 5–6 років; визначено особливості виховання дітей старшого дошкільного віку в умовах сім’ї; охарактеризовано сучасний стан виховання дошкільнят батьками. Сім’я є першим і найважливішим інститутом соціалізації дитини. На жаль, більшість батьків змушені займатися «пошуком» засобів існування, тому діти проводять дуже багато часу (9–10 годин на день) у дошкільних навчальних закладах і, отже, вплив сімейного виховання на формування особистості дитини відіграє значну роль. Повноцінне виховання дошкільника відбувається в умовах тісної співпраці сім’ї та дошкільного закладу. Як відомо, сім’я є першим і найважливішим інститутом соціалізації дитини. Якщо вимоги, які пред’являються до дитини в дошкільному навчальному закладі й сім’ї, не узгоджені, то виховання корисних навичок і звичок буде дуже ускладненим. Загальновідомо, що закріплення будь-якого вміння відбувається при багаторазовому повторенні. Тому наше дослідження сьогодні дуже актуальне. Дошкільні установи повинні перетворитись у відкритий соціально-педагогічний комплекс із широкою участю батьків, вихователів та дітей. Ця співпраця взаємопов’язана в інтересах сім’ї та дошкільного закладу. The article characterizes a family as a factor of attraction to native physical culture of 5–6 year old children; it was defined the peculiarities of upbringing of children of senior preschool age in family conditions; it was characterized modern condition of upbringing of preschoolers by parents. Family is the first and the most important institution of socialization of a child. As most of parents are forced to devote themselves to «search» of means of existence, children spend a lot of time (9–10 hours a day) in kindergartens that’s why influence of family upbringing on formation of child’s personality plays significant role. Full–value upbringing of a preschooler takes place in conditions of close cooperation of a family and a preschool establishment. As it is known, family is the first and the most important institution of socialization of a child. If demands that are made to a child in a preschool educational establishment and a family are not coordinated, then educational of useful skills and habits will be complicated. It is known that setting of any skill happens after many-time repetition. That is why our study is topical. Preschool establishments should become an open socio-pedagogical complex with wide participation of parents, kindergarten teachers and children.
Family as a Factor of Attraction to Native Physical Culture of Children Aged 5–6 Years Old
Keywords: сім’я; діти; старший дошкільний вік; виховання; народні рухливі ігри; забави; розваги; народна фізична культура; фізичні вправи; family; children; senior preschool age; education; national outdoor games; play; entertainment; national physical culture; physical exercises