Фреймові структури опису людських взаємин у літературному дискурсі - Козак, Софія Веніамінівна (Запорізький національний університет, 2024)
Статтю присвячено дослідженню фреймових структур на позначення людських взаємин у художньому дискурсі. Фрейми розглядаємо як когнітивні утворення, мовним вираженням яких є фреймові структури. Базовими компонентами фреймів є термінали. Фреймові структури кваліфікуємо як об’єднання лексико-синтаксичних структур, що представляють відповідні фрейми в дискурсі. Ключовими компонентами фреймових структур є термінальні елементи, через які відбувається мовна реалізація терміналів відповідних фреймів. Аналіз фреймових структур, що описують стосунки між персонажами літературно-художнього дискурсу, було здійснено на основі фрейму ‘ЛЮДСЬКІ ВЗАЄМИНИ’. Цей фрейм розглядаємо як когнітивну структуру, яка представляє категоріальні знання про людські взаємовідносини, що проявляються у взаємному впливові, який особи чинять один на одного в процесі комунікації та обопільної діяльності. На основі визначень із словникових джерел виділяємо ключові компоненти, що складають термінали фрейму ‘ЛЮДСЬКІ ВЗАЄМИНИ’: VERBINDUNG / ЗВ’ЯЗОК, KONTAKT / КОНТАКТ, GEGENSEITIGER EINFLUSS / ВЗАЄМНИЙ ВПЛИВ, INNERER ZUSAMMENHANG / ВНУТРІШНІЙ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК, KOMMUNIKATION / СПІЛКУВАННЯ, GEMEINSAME AKTIVITÄT / СПІЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ, WECHSELSEITITIGES VERHÄLTNIS / ВЗАЄМНІ ВІДНОСИНИ. Аналіз фреймових структур на позначення людських взаємин виконано на матеріалі роману німецького письменника Б. Шлінка «Читець» („Der Vorleser“). Досліджено когнітивно-прагматичні особливості зазначених фреймових структур, визначено їхню роль в інтерпретації авторської прагматики у літературно-художньому дискурсі. Мовна реалізація фрейму на позначення міжособистісних стосунків відбувається за посередництвом термінальних елементів, що наповнюють фреймові структури у досліджуваному творі. Встановлено, що фреймові структури, які описують людські взаємовідносини, мають велике значення у змалюванні персонажів твору, розкриваючи перед читачем цілий спектр їхніх емоцій та почуттів, що дає змогу авторові підкреслити неоднозначність, контрастність та суперечливість людської природи.
Keywords: міжособистісні стосунки; спілкування; взаємна діяльність; відносини; контакт; 811.112.2’42