Лексика тематичної групи «фізичні риси людини та частини її тіла» в поліській говірці с. Липне - Громик, Юрій Васильович (Волинський національний університет ім. Лесі Українки, 2010)
Проаналізовано найменування особи та її фізичних рис, виявлені в говірці с. Липне, що розташована в ареалі середньополісько-західнополіського пограниччя. Усі засвідчені лексеми подано без огляду на їх функціонування в українській літературній мові чи інших говорах, що дало можливість представити більш- менш повну картину лексики цієї тематичної групи у досліджуваній говірці. Відзначено численні факти вживання багатьох синонімічних емоційно-оцінних назв одного поняття. Проанализированы наименования человека и его физических черт, зафиксированные в говоре с. Лыпно, расположенном в ареале среднеполесско-западнополесского порубежья. Все засвидетельствованные лексемы поданы без учета их функционирования в украинском литературном языке или других говорах, что дало возможность представить более-менее полную картину лексики этой тематической группы в исследуемом говоре. Отмечены многочисленные факты употребления многих синонимических эмоционально-оценочных названий одного понятия. The article analyses the nominations of person and his / her psysical features revealed in the dialect of Lypne village which is situated in the Middle-Polissian and Western-Polissian frontierland. All the marked lexemes are given regardless their functioning in the literary language or other dialects which enables to present a more or less complete picture of this kind of topical vocabulary in the researched dialect. Numerous cases of use of many synonymous emotional-evaluative nominations of the same concept are pointed at.
Keywords: лексема; lexeme; лексичне значення; lexical meaning; денотат; denotatum; емоційно-оцінна назва; emotional-evalutive name; синонім; synonym