Феномен пропаганди в контексті масмедіа: соціокультурний аналіз - Маркус, Аліна Олексіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена соціокультурному аналізу пропаганди як важливого феномена сучасної культури. У дослідженні вивчається формування суспільної свідомості та вплив пропаганди на громадську думку. Особливо увага приділена ролі масмедіа й соціальних мереж як інструментів цілеспрямованого впливу на реципієнтів, які використовують сучасні цифрові технології для швидкого поширення інформації та емоційної маніпуляції. В ході роботи було проаналізовано історичні аспекти розвитку пропаганди, особливий акцент зроблено на актуальності пропаганди в умовах інформаційної війни, зокрема в контексті сучасної російсько-української війни. Наукова новина дослідження полягає в тому, що вперше встановлено значення соціальних мереж як самостійних середовищ пропаганди в сучасному світі. Об’єктом дослідження є феномен пропаганди, предметом – особливості поширення пропаганди і її впливу на суспільство в контексті масмедіа. У межах магістерської роботи вирішено завдання з вивчення теоретичних засад пропаганди, її історичної еволюції, аналізу сучасних форм, а також оцінки її ролі у формуванні громадської думки в період інформаційної війни. Результати дипломної роботи сприяють глибшому розумінню механізмів впливу ЗМІ на свідомість і можуть бути використані в подальших гуманітарних дослідженнях, при дослідженні історії розвитку та значення пропаганди в сучасній культурі; при викладанні освітніх компонентів «Сучасна культура», «Медіакультура», «Медіаграмотність та інформаційна безпека», «Міжкультурна комунікація».
Keywords: пропаганда; масмедіа; інформаційна війна; медіакультура; соціальні мережі