Японський щоденник "Йоміурі Сімбун" (讀賣新聞) як взірець становлення якісної журналістики - Косюк, Оксана Михайлівна (Центр фінансово-економічних наукових досліджень, 2025)
"Йоміурі Сімбун" ("Оповісник") заснував відомий дипломат Ітіро Мотоно у 1874 р. виключно для прогресивної інтелігенції. Проєкт розвивався, наклад видання збільшувався. На межі тисячоліть газета вже виходить двічі на день у бінарних виявах: 讀賣新聞 – японською та The Japan News – англійською мовами. Ймовірно, стрімкий розвиток бренду забезпечили варіації формату: спершу це був, переважно, літературний часопис, згодом – світоглядна платформа, сьогодні – потужний інформаційний конгломерат. Станом на 2025 рік видання визнане найкасовішим та найпопулярнішим щоденником світу.
Keywords: японські ЗМІ; інтерпретація; історія журналістики; документальність; інформація; фейк