ПРИРОДНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ЗАХІДНОПОЛІСЬКОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПІЛЬНОТИ - Місіюк, Віктор; Misiyuk, V. (Cхідноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2010)
В науці існує стійке уявлення про те, що саме природні чинники зумовили межі культурного ареалу Західного Полісся. Натомість як окрема тема для досліджень це питання довший час не розглядали. В статті звернуто увагу на загальнотеоретичних питаннях взаємодії людини і природного середовища. Основна частина містить опис того, яким чином біосферні і літосферні комплекси регіону впливають на інтенсивність людської комунікації, освоювання території. Natural factors of the west-polissia cultural community forming In a science there is a proof representation what natural factors have caused borders of a cultural area of the Western Polesye. However as a separate theme for researches this question long time was not considered. In article the attention to general-theoretical questions of interaction of the person and an environment is paid. The basic part contains the description of how biospheric and lithospheric region complexes influence intensity of human communications, territory development.
Keywords: західнополіська культурна спільнота; геологічні структури; соціальна географія геологічні структури; western-polesian cultural generality; social geography; geological structures; western-polesian cultural generality