Особливості консонантизму підляських говірок у фольклорних записах І. Ігнатюка - Грицевич, Юрій Васильович; Hrytsevych, Yurii V. (Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, 2014)
Своєрідна ізольованість підляських говірок визначає проблему їх статусу: дотепер ведуться суперечки, до якої мови вони належать – польської, білоруської чи української. У статті на матеріалі записів місцевих уснопоетичних текстів, упорядкованих І. Ігнатюком, проаналізовано характерні особливості консонантизму українських говірок Підляшшя. Встановлено, що народнопісенні тексти можуть слугувати одним із надійних джерел вивчення специфічних рис говірки або говору. Залучені для дослідження фольклорні матеріали з Підляшшя повно й системно відображають особливості консонантизму архаїчної підляської говірки, зокрема відтворюють відмінності в частотності вживання окремих приголосних, особливості депалаталізації приголосних, а також наслідки позиційних і нерегулярних звукових змін. Наведений та проаналізований матеріал дає змогу стверджувати, що ареал більшості фіксованих на Підляшші фонетичних явищ сягає щонайменше західнополіського говору, ширше – північноукраїнського мовного континууму, а це дозволяє кваліфікувати підляські говірки як українські.

The original isolation of Pidliashshia’s dialects determines the problem of their status: disputes, what language they belong to – Polish, Byelorussian or Ukrainian, are between scientists even today. The typical consonant features of Ukrainian dialects in Pidliashshia are analyzed in this article on the base of local oral-poetical texts records organized by I. Ihnatyuk. Is determined that folklore texts are saving the archaic linguistic phenomena and phonetic new formations, typical for a certain area. That is why folklore texts can be used as reliable sources in the process of dialect specific features studying. Pidliashshia’s folklore materials that were used in our research can present full and systematic demonstration of consonant features in archaic Pidliashshia’s dialects. Folklore materials reproduce differences in frequency of some consonant using, features of consonant depalatalization and also consequences of positional and irregular sounds changes. The material that is represented and analyzed allows to consider that area of the most typical phonetic phenomena stretch at least for western-Polissyan dialects, wider – northern-Ukrainian language continuum. This fact allows to characterize Pidliashshia’s dialects as Ukrainian.
Consonant Features of Pidliashshia’s Dialects in I.Ihnatyuk’s Folklore Records.
Keywords: підляські говірки; консонантизм; позиційні зміни приголосних; депалаталізація; інновація; Pidliashshia’s dialects; consonant features; positional changes of consonants; depalatalization; innovation