Упізнати хорошу людину за словами: лінгвопрагматичні характеристики мовлення головного героя в романах жанру «вестерн» - Пожарицька, Олена Олександрівна; Pozharytska, O. O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Стаття присвячена дослідженню прагматичних особливостей мовлення в аспекті диференціювання пози¬тивних і негативних героїв в американських романах-вестернах. Людина осягає навколишній світ й інших лю¬дей, визначаючи їх як негативних або позитивних особистостей, відповідно. Кожній нації властиве своє розуміння добра і зла, і ці концепти обов’язково відбиваються в мовленні носіїв мови. Автор стверджує, що є відмінності в прагматичній орієнтації мовлення позитивної і негативної особистості. Соціальне призначення мови припускає вивчення синтаксичних явищ із погляду їх функціонування в процесі мовлення. Фактичний матеріал дослідження представлений 6000 мовленнєвих зразків, дібраними з оригінальних американських романів у жанрі «вестерн». Вибір романів-вестернів як сфери для аналізу мотивується основною жанровою рисою літературних творів такого плану, де постулюється жорсткий розподіл усіх персонажів на представників позитивних або негативних моральних ідеалів і позицій. Спираючися на теорію про кореляцію внутрішнього світу людини і її висловлювань, автор порівнює персонажні партії головного позитивного й негативного героїв в аспекті їх прагматичної орієнтації. Зроблено висновок про явні відмінності в мовленні позитивних героїв і їх антагоністів. Обидва типи героїв легко розпізнаються співрозмовниками й читачами вже на рівні їх префе¬ренцій у виборі певного типу мовленнєвого акту. The work is dedicated to the problem of pragmatic peculiarities of speech in the aspect of differentiating between positive and negative characters in the American “western” novels. Man takes in the surrounding world in and other people marking them as negative or positive personalities, correspondingly. Every nation has its own understanding of good and bad and these concepts are obligatory reflected in speech of the native speakers. The author argues that there are distinctions in the pragmatic orientation of speech of a positive and a negative personality. Social determination of language presupposes studying syntactic phenomena from the point of view of their functioning in the process of speech. The actual material of investigation is represented by 6,000 speech samples taken from the original American novels in the genre of “western”. Picking the “western” novels for the field of analysis is motivated by the main genre feature of such literary works which postulate a strict and rigid division of all personages into representatives of positive and negative moral positions and ideals. Grounding on the theory of correlation of one’s inner world and one’s utterances, the author compares personage parties of the main positive and the main negative characters in the aspect of their pragmatic orientation. The investigation results in the conclusion that the positive characters’ speech has evident differences from that of their opponents. Both types of characters are easily recognised by their interlocutors and by the readers on the level of their preference in choosing a certain type of the speech act.
To Tell a Good Man by his Words: Lingual-and-Pragmatic Peculiarities of the Main Character’s Speech in the “Western” Novels
Keywords: мовленнєвий акт; speech act; прагматичні характеристики; pragmatic peculiarities; позитивний герой; positive character