Психологічні засади тьюторингу в роботі викладача ВНЗ - Грицюк, Ірина Михайлівна; Просіна, Ольга Володимирівна (Scientific Collection «InterConf+», 2024)
У статті окреслено основні теоретичні погляди на тьторство у вищих навчальних закладах. Визначено, що це важлива складова та вимога часу. В міжнародному освітньому середовищі тьторінг – це звичне явище. Активно впроваджується практика тьюторства і у школах. Та у ВНЗ впровадження даного досвіду роботи стикається з певними труднощами, в більшості випадків, яких пов'язано із фінансуванням даного виду діяльності викладача. Виокремлено основні покликання тьюторства у ВНЗ. Адже, університети націлені на особистісно-орієнтований підхід до кожного здобувача освіти, на формування індивідуальної траєкторії. В сучасних умовах, коли існує перенасичення інформаційного простору; коли часто, нівелюються знання та досвід; студенти втрачають мотивацію до навчання, інтерес до власного розвитку та вдосконалення. І маючи, викладача-наставника, який володіє психологічними знаннями та навичками, можна активізувати студента, актуалізувати його знання та спрямувати актуальні шляхи розвитку.
Keywords: тьюторінг; освітнє середовище; індивідуальний підхід; викладач-наставник