Вікова фізіологія - Коцан, Ігор Ярославович; Швайко, Світлана Євгенівна; Дмитроца, Олена Романівна; Журавльов, Олександр Анатолійович; Поручинська, Тетяна Федорівна; Шевчук, Тетяна Яківна (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2016)
Вікова фізіологія вивчає особливості життєдіяльності організму в різні періоди онтогенезу, функції органів, систем органів й організму в цілому в міру його росту та розвитку, своєрідність цих функцій на кожному віковому етапі. У курсі «Вікова фізіологія» розглядаються предмет, значення, основні методичні підходи до вивчення вікової фізіології, а також особливості опорно-рухового апарату, серцево-судинної, дихальної, травної, видільної, нервової, ендокринної, статевої систем організму дитини на різних етапах онтогенезу. У процесі вивчення курсу студенти повинні навчитися самостійно проводити вимірювання основних антропо¬метричних показників людини, визначати основні фізіологічні показники роботи таких систем органів, як серцево-судинна, дихальна, рухова, нервова тощо. Мета курсу – сформувати в студентів уявлення про організм як єдину саморегулювальну систему, чиї функ¬ціональні особливості змінюються в процесі онтогенезу функціонування організму як єдиної цілісної системи. Завдання курсу – дати студентам базові знання про вікові особливості будови, розвитку та функціонування органів і систем організму людини, щоб допомогти цілісно уявити організм як єдину саморегулювальну систему, функціональні особливості якої змінюються в процесі онтогенезу. Значну увагу приділено особливостям формування людської особистості, ролі в цьому процесі генетичних факторів та впливу середовища на формування фізичного й психічного здоров’я людини.