До питання розвитку германського порівняльно-історичного мовознавства в Україні в добу незалежності - Добжанська, Наталія Іванівна; Dobzhanska, Natalia (Луцьк: Paradox, 2006)
Стаття присвячена питанню розвитку історичних та порівняльних германознавчих досліджень в Україні за період з 1991 року і до сьогодні; окрема увага приділяється огляду монографій та дисертацій із вказаної проблематики; виділяються окремі германознавчі центри, що спеціалізуються на поєднанні історичного з іншими підходами. The article deals with the question of the development of comparative historical research in Ukrainian Germanistics for the period 1991 – 2005; special attention is focused on the review of monographs and dissertations in this field; certain centres specializing in combining historical approach with other modern approaches are described.
Keywords: германські мови; дослідження; дисертації; монографії; діахронія; розвиток; порівняльно-історичний підхід; Germanic languages; research; dissertations; monographs; diachrony; development; comparative historical approach