Психологічна служба в освіті - Іванашко, Оксана Євгенівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
До змісту навчальної дисципліни «Психологічна служба в освіті» включені розділи, що дозволять узагальнити теоретичні та практичні знання з різних психологічних дисциплін, навчитися використовувати їх на практиці з метою ефективної організації психологічної служби в освітніх закладах різного типу. У курсі поєднується розгляд як теоретичних, так і практичних аспектів роботи практичного психолога в освіті. Акцент робиться на технологічних аспектах діяльності психолога в системі освіти, починаючи від організації його праці, взаємодії з педагогічним колективом та закінчуючи конкретними методиками, які використовуються в роботі з різними віковими групами дітей та їхніми сім’ями. Метою викладання навчальної дисципліни «Психологічна служба в освіті» є засвоєння студентами знань про цілі, задачі та специфіку функціонування психологічної служби в освітніх закладах. Завдання вивчення дисципліни «Психологічна служба в освіті»: засвоєння знань про цілі, завдання та структуру психологічної служби в системі освіти України. Одним із завдань є вивчення специфіки змісту та форм роботи психолога в різних закладах освіти. Важливим є усвідомлення значущості вирішуваних психологом-практиком завдань, що стимулюватиме студентів до фахового зростання. Важливим завданням курсу є формування у студентів уявлень про майбутню професійну діяльність, створення професійної картини світу.
Keywords: види діяльності психологічної служби; психограма професії психолога; психолого-педагогічний консиліум; психодіагностика; психокорекційна діяльність психолога; синдром "емоційного вигорання"