Особливості формування у дітей старшого дошкільного віку способів міркування - Мельник, Ірина Миколаївна; Наталіч, Ольга Вікторівна; Melnyk, Iryna M.; Natalich, Olha V. (ГО «Київська наукова організація педагогіки та психології», 2018)
Оволодіваючи мовою, дитина водночас вчиться мислити. З допомогою мови у дітей розвиваються такі мислительні операції, як аналіз, синтез, порівняння, абстрагування, узагальнення, класифікація. Засвоєння дитиною навичок і вмінь будувати міркування сприяє інтелектуальному становленню дитини, розвиткові вербально-логічного мислення, оперативної мовленнєвої пам'яті, пізнавальної активності. Міркування є один із операційних засобів опанування знань у школі.
Keywords: розвиток мовлення; побудова міркувань; види молення; компетенції