Проблема «релігія-церква-нація» в соціологічній спадщині діячів українського національного відродження - Кондратик, Леонід Йосипович; Кондратик, Леонид Иосифович; Kondratyk, Leonid I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Методом аналізу поглядів українських соціологів на проблему співвідношення в релігійному житті етнічної спільноти, яка сповідує світову релігію, тенденцій універсалізму та націоналізму виявлено, що світові релігії наповнюються національним змістом через процес самоствердження нації (О. Бочковський); діалектика універсального й національного здатна реалізуватись у функціонуванні певної світової релігії, як, наприклад, українське християнство (М. Грушевський). З огляду на універсальність будь-якої християнської релігії немає підстав для тверджень про національний характер якоїсь із християнських церков (В. Липинський). Opinions Ukrainian sociologists (O. Bochkovskij, M. Grushevskij V. Lypynskij) to the problem of relations in the religious life of the ethnic community, which professes world religion, trends universalism and nationalism are analyzed in the article. The following conclusions were obtained by us: 1 – according to the concept of O. Bochkovsky, the world (universal) religion gets national content and becomes a factor nation formation through processes of self nation. They contribute as much as possible in «nationalization» of world religions; 2 – according M. Grushevskij, the dialectic of universal and national can be realized in the functioning of a world religion, exemplified by Ukrainian Christianity; 3 – V. Lypynskij believed that any Christian religion is a universal, general human in its content, and therefore no basis for assertions about the national character of some of the Christian churches.
The «Religion-Church-Nation» Problem in the Sociological Heritage of Activists of the Ukrainian National Revival
Keywords: релігія; церква; нація; універсальне; національне; етногенез; націогенез; українське християнство; віра; religion; church; nation; universal; national; ethnogenesis; natiogenesis; Ukrainian Christianity; faith