Wartości demokratyczne w procesie integracji europejskiej Ukrainy - Rudakiewicz, Natalia; Рудакевич, Наталія (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Celem niniejszego artykułu jest analiza osobliwości procesu integracji europejskiej Ukrainy. Autor zwraca uwagę na współzależność procesów eurointegracyjnych ze stanowieniem instytucji demokratycznych na Ukrainie. Szególną uwagę poświęcono sferzę wartości procesu integracji Ukrainy. Autor stwierdza, iż wartości demokratyczne są dominantą duchowej tożsamości Ukrainy, jej kultury duchowej. Dlatego Ukraina rozpatruje wejście w struktury UE jako wybór cywilizacyjny. Autor podkreśla ważną rolę tego państwa dla Unii Europejskiej, ponieważ Ukraina stała się forpostem cywilizacji zachodniej. Ukraińcy dążą do swobód obywatelskich, pluralizmu, tolerancji, praworządnośći, solidarności, równości, dlatego nie biorąc pod uwagę kryzys Unii Europejskiej, eurointegracyjne aspiracje Ukraińców są dla nich priorytetem. Autor twierdzi, iż pomyślny proces integracji europejskiej Ukrainy jest ważnym również dla samej Europy. Jeśli Ukraińcy nie zbudują prawdziwej demokracji, a UE nie potrafi wesprzeć Ukrainy w tym kierunku, przed Rosją otworzy się droga do panowania w Europie, co zniszczy projekt polityczny Unii Europejskiej.
Демократичні вартості в процесі європейської інтеграції України
Keywords: demokracja; демократія; wartości demokratyczne; європейські вартості; bezpieczeństwo narodowe; безпека держави; tożsamość narodowa; національна ідентичність; wybór cywilizacyjny; цивілізаційний вибір; 14:327(063)