Психологічні особливості професійної компетентності майбутніх педагогів - Мудрик, А. Б.; Mudrik, A.B. (Психологічні перспективи. Випуск 23, 20, 2014)
У статті проаналізовано й узагальнено основні теоретичні підходи до дослідження професійної компетентності, окреслено особливості професійної компетентності педагогів, обґрунтовано та представлено архітектоніку структурного змісту професійної компетентності педагога через структурно-функціональні компоненти, які визначаються функціонально-професійними компетенціями та професійно-важливими якостями як певною структурою комунікативно-характерологічних особливостей. Наведено результати емпіричного дослідження психологічних особливостей професійної компетентності майбутніх педагогів. Досліджено психологічні чинники, які сприяють формуванню професійної компетентності майбутніх педагогів. Представлено характеристику психологічних портретів студентів-педагогів І–IV курсів навчання. Особливу увагу приділено висвітленню структурно-функціональних компонентів професійної компетентності майбутніх педагогів (інтелектуальному; мотиваційному; комунікативному; емоційно-регулятивному; загальнокультурному; спеціально-професійному) та означенню й характеристиці компетенцій, що їх визначають. Зроблено висновки щодо особливостей професійної компетеності та рівня її сформованості в студентів-педагогів, окреслено перспективи подальших досліджень щодо вдосконалення теоретико-методологічних конструктів вивчення професійно-компетентної особистості педагога та прикладних аспектів конструктивної гармоні-зації процесу його професіоналізації. The professional competence of teachers is viewed as based on the architectonics of the structural content of the professional competence related to through structural and functional components that are defined by functionally professional competencies and professionally important qualities seen as key elements of communicative-characterological features. The results of the empirical study of psychological characteristics of future teachers’ professional competence show a set of psychological factors that contribute to the formation of it. A special attention is paid to the structural and functional components of the future teachers’ professional competence (intellectual, motivational, communicative, emotionally regulational, general culture, special) and to the factors which define the components. The conclusions contain the characteristics of professional competence and level of its acquirement by student teacher, point to the prospects for further research aimed at finding the methods how to become a skillful teacher, along with the applied aspects of constructing harmonious environment for his professionalization. В статье проанализированы и обобщены основные теоретические подходы к исследованию профессиональной компетентности, определены особенности профессиональной компетентности педагогов, обоснованно и представлено архитектонику структурного содержания профессиональной компетентности педагога через структурно-функциональные компоненты, которые определяются функционально-профессиональными компетенциями и профессионально-важными качествами как определенной структурой коммуникативно-характерологических особенностей. Приведены результаты эмпирического исследования психологических особенностей профессиональной компетентности будущих педагогов. Исследованы факторы, способствующие формированию профессиональной компетентности будущих педагогов. Представлены характеристики психологических портретов студентов-педагогов І–IV курсов обучения. Особое внимание уделено освещению структурно-функциональных компонентов профессиональной компетентности будущих педагогов (интеллектуальному; мотивационному; коммуникативному; эмоционально-регулятивному; общекультурному; специально-профессиональному), определению и характеристике компетенций. Сделаны выводы об особенностях профессиональной компетености и уровне сформированности у студентов-педагогов, намечены перспективы дальнейших исследований по совершенствованию теоретико-методологических конструктов изучения про-фессионально-компетентной личности педагога и прикладных аспектов конструк-тивной гармонизации процесса его профессионализации.
Keywords: Ключові слова: компетентність, компетенції, професійна компетентність, професійна компетентність педагога, структурно-функціональні компоненти професійної компетентності педагога.; Keywords: competence, teacher’s professional competence, structural and functional components of the teacher’s professional competence.