Концептуальні засади смарт-спеціалізації розвитку регіонів України - Шматковська, Тетяна Олександрівна; Косінський, Петро Миколайович (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
У статті розглянуто концептуальні засади впровадження смарт-спеціалізації як інноваційного підходу до стратегічного розвитку регіонів України в умовах інтеграції у європейський економічний простір та переходу до моделі економіки знань. Обґрунтовано, що смарт-спеціалізація є дієвим інструментом підвищення конкурентоспроможності регіонів через концентрацію ресурсів напріоритетних напрямах, які відповідають унікальним потенціалам територій та здатні забезпечити синергію між науково-дослідною, підприємницькою та інфраструктурною складовими. Визначено ключові принципи формування стратегій смарт-спеціалізації, орієнтовані настворення умов для інноваційного розвиткурегіонів. Досліджено роль інституційної спроможності регіонів у забезпеченні ефективності смарт-спеціалізації через розвиток системи регіонального управліннятацифрових платформ взаємодії. Запропоновано концептуальну модель впровадження смарт-спеціалізації в Україніна засадаханалітико-діагностичного дослідження ресурсного потенціалу тавпровадження інноваційних проектів і моніторингу їх результативності.
Keywords: смарт-спеціалізація; регіональний розвиток; інновації; конкурентоспроможність регіонів; стратегія регіонального розвитку; кластерний підхід; пріоритети спеціалізації; європейський досвід; 330.341.1