СПІВМІРНІСТЬ Я-КОНЦЕПЦІЇ ТА ТРИВОЖНИХ СТАНІВ ОСОБИСТОСТІ У СУЧАСНИХ НАУКОВО-ПСИХОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ - Петрик, Оксана (My University, 2025)
Мета. Провести порівняльно-зіставний аналіз теоретико-методологічних засад понять Я-концепції та тривожних станів особистості у сучасних науково-психологічних дослідженнях. Методи. Для реалізації поставленої мети та ґрунтовного аналізу ключових аспектів означеної проблематики у контексті сучасності застосовано такі науково-теоретичні методи: аналіз, синтез, узагальнення й абстрагування. Використання цих методів дало змогу глибше зрозуміти взаємозв’язок Я-концепції з емоційними станами особистості, зокрема з рівнем тривожності, а також визначити особливості їх прояву у сучасних психологічних дослідженнях. Результати. Здійснений теоретико-методологічний аналіз дозволив структурувати поняття Я-концепції як психічного феномена, що включає когнітивний, емоційний і поведінковий компоненти. Встановлено, що рівень тривожності особистості тісно пов’язаний із самосприйняттям, самоповагою та здатністю до самоприйняття. У працях К. Роджерса, У. Джеймса, Е. Еріксона та ін.., Я-концепція розглядається у взаємодії з емоційним досвідом і процесом самореалізації, що дає змогу глибше пояснити психологічні механізми виникнення тривоги. Отримані результати створюють перспективи подальшого дослідження взаємозв’язку між самоусвідомленням, рівнем тривожності та особистісною стабільністю в умовах соціально-психологічних викликів, зокрема у сучасній Україні. Висновки. Аналіз сучасних наукових підходів засвідчив, що Я-концепція та тривожні стани особистості є взаємопов’язаними динамічними утвореннями, які формуються під впливом соціокультурних і психологічних чинників. У реаліях воєнного часу в Україні зростає роль позитивної Я-концепції як ресурсу психологічної стійкості, адаптації та подолання тривожності. Гармонія між реальним ідеальним «Я», про яку писав К. Роджерс, у сучасних умовах стає важливим чинником внутрішньої рівноваги. Розвиток конструктивної Я-концепції сприяє зниженню рівня тривоги, формуванню самоповаги, активній самореалізації та усвідомленню власної ролі в суспільстві. Отже, дослідження взаємозв’язку Я-концепції та тривожних станів відкриває нові напрями у вивченні психологічного благополуччя та особистісної витривалості людини в українському контексті.

Purpose. To conduct a comparative analysis of the theoretical and methodological foundations of the concepts of self-concept and anxiety states of personality in modern psychological research. Methods. To achieve the stated goal and to perform a thorough analysis of the key aspects of the identified issue in the context of contemporary psychology, the following theoretical methods were applied: analysis, synthesis, generalization, and abstraction. The use of these methods made it possible to gain a deeper understanding of the interrelation between self-concept and emotional states of personality, particularly the level of anxiety, as well as to determine the peculiarities of their manifestation in current psychological studies. Results. The conducted theoretical and methodological analysis made it possible to structure the concept of self-concept as a psychological phenomenon that includes cognitive, emotional, and behavioral components. It was found that the level of personal anxiety is closely related to self-perception, self-esteem, and the ability to accept oneself. In the works of prominent scholars such as C. Rogers, W. James, and E. Erikson, the self-concept is considered in interaction with emotional experience and the process of self-realization, which provides a deeper explanation of the psychological mechanisms underlying anxiety. The obtained results create prospects for further exploration of the interconnection between self-awareness, anxiety levels, and personal stability under socio-psychological challenges, particularly in the context of modern Ukraine. Conclusions. The analysis of current scientific approaches demonstrates that the self-concept and anxiety states of personality are interconnected and dynamic formations shaped by sociocultural and psychological factors. In the realities of wartime Ukraine, the role of a positive self-concept as a resource for psychological resilience, adaptation, and overcoming anxiety has significantly increased. The harmony between the real and ideal “self,” described by C. Rogers, becomes an important factor of internal balance in modern conditions. The development of a constructive self-concept contributes to reducing anxiety, strengthening self-respect, promoting active self-realization, and deepening awareness of one’s role in society. Thus, the study of the relationship between self-concept and anxiety states opens new directions in the exploration of psychological well-being and personal resilience within the Ukrainian context.
Keywords: Я-концепція; тривожність; психологічна напруга; стан внутрішнього неспокою; самоусвідомлення; самоприйняття; стресостійкість; самореалізація; особистісний розвиток