Євген Сверстюк на захист українського слова в «Соборі у риштованні» - Сухарєва, Світлана Володимирівна; Sukhareva, Svetlana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті показано унікальність збірника Євгена Сверстюка стосовно захисту «Собору» Олеся Гончара й творів інших українських митців XX ст. Простежено долю Євгена Сверстюка як літературного критика в умовах тоталітарного режиму. Звернено увагу на антропологічний чинник, на якому наголошував Сверстюк; схарактеризовано поняття храму людського духу. На основі аналізу символіки собору підсумовано головну місію літератора, який покликаний стояти насторожі слова.The article presents the unique collection of Eugene Sverstyuk’s works dedicated to the protection of the Honchar’s «The Cathedral» and other Ukrainian authors’ works of the XX century. It traces the Eugene Sverstyuk’s fortune as a literary critic under the conditions of totalitarian regime. Attention is paid to anthropological factor emphasized by Sverstyuk and the concept of the human spirit temple is described. The analysis of the cathedral symbolism summarizes the main mission of literature, which is designed to guard the word.
To Protect Ukrainian Language in the Eugene Sverstyuk’s «The Cathedral in Falsework»
Keywords: тоталітарний режим; антропологічний чинник; собори людських душ; totalitarian regime; anthropological factor; human soul’s cathedral