Значення музейної комунікації у поширенні і інтерпретації культурної спадщини України - Карпюк, Зоя Костянтинівна (Національний університет "Острозька академія", 2024)
Культурна спадщина – це сукупність успадкованих від попередніх поколінь цінностей, матеріальних та духовних надбань, які відображають їхню історію, традиції, побут та світогляд та допомагають зрозуміти нащадкам, хто вони такі, до якої культури належать та які цінності для них важливі. Поряд із мовою, територією, економічним життям і спільністю історичної долі, культурна спадщина є найпотужнішою складовою формування української ідентичності, чинником національної консолідації, сприяє суспільному розвиткові. Це також один із чинників формування конкурентоспроможності регіону і розв’язання економічних, політичних і соціальних проблем. У цьому контексті важлива роль музейних установ як дієвої форми пізнання минулого і сьогодення, формування загальнолюдських цінностей, відновлення історичної пам’яті, сучасної успішної діяльності у сфері туристично-дозвіллєвих послуг.
Keywords: музейна комунікація; культурна спадщина; музей; українська культура; 069.1:930.85(477)