Особливості меліорованих гідроморфних ґрунтів басейну річки Прип’яті (в межах Волинської області) - Бортнік, Андрій Миколайович; Полянський, Сергій Володимирович; Мельнійчук, Михайло Михайлович; Чижевська, Лариса Тарасівна; Білецький, Юрій Валентинович; Мельник, Олег Володимирович; Качаровський, Роман Євгенович (Міжнародний інститут економіки, 2025)
У статті відображено суть використання меліорованих гідроморфних ґрунтів басейну річки Прип’яті. Контроль за меліоративним станом здійснюється на основних системах басейну, але вірогідність даних меліоративного кадастру (кінцевий результат оцінки меліоративної ситуації) різна. Це пояснюється як тривалістю і систематичністю існуючих спостережень, так і кондиційністю точок спостережень. В цьому плані дані про меліоративний стан на Прип'ятській осушувальній системі найвірогідніші, що дозволяє взяти їх за основу розглядаючи питання про формування меліоративної ситуації в басейні. Під впливом осушення змінювався ґрунтовий покрив в басейні р. Прип'ять, який в основному складається з дерново-підзолистих, дернових і болотних типів, які ми поділяємо на ґрунтово-меліоративні групи. Ми зауважили, що торфовища відіграють важливу роль у регулюванні поверхневого стоку й формуванні запасу підземних вод. Отримані дані свідчать про те що, важливою ланкою в збереженні ґрунтового покриву басейну Прип’яті є ґрунтозахисні функції лісових насаджень та багатогранна роль боліт. Непомірне або невміле осушення призводить до серйозних порушень водного режиму і незворотних втрат потенційної родючості гідроморфних ґрунтів.
Keywords: ґрунт; класифікація ґрунтів; ґрунтовий покрив; гідроморфні ґрунти; ареали поширення; геоекологічні проблеми; Волинська область; 911.3:330.15](477.82-72):379.8