Вплив спортивного тренування на становлення та протікання менструальної функції легкоатлеток 15–16 років, які спеціалізуються з бігу на 200 м - Карабуза, Марина; Калитка, Світлана; Karabusa, Maryna; Kalytka, Svitlana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Здійснено аналіз характеру протікання менструальної функції, гінекологічного статусу, самопочуття, працездатності під час тренувань і спортивних результатів легкоатлеток 15–16 років, які спеціалізуються з бігу на 200 м, за результатами спеціального анкетного опитування. Завдання дослідження – виявити самооцінку працездатності, самопо- чуття, спортивних результатів упродовж менструального циклу легкоатлеток 15–16 років, які спеціалізуються з бігу на 200 м. Аналіз представлених даних анкетного опитування дає підставу зробити висновок, що у 83,33 % опитаних легкоатлеток, які спеціалізуються з бігу на 200 м, виявлено нормальне протікання менструальної функції. Усі опитані спортсменки почали займатися спортом до настання першої менструації. Вік менархе в спортсменок коливається від 12,930,37 до 13,300,56 років. У передменструальну фазу спортсменки відзначали підвищення стомлюваності у 80,00 % і дратівливості – у 66,67–70,00 %, у менструальну фазу – підвищення стомлюваності – в 60,00–66,67 % та дратівливості – у 50,00–60,00 %. Значна кількість дівчат (33,33–40,00 %) відзначає головний біль у передменструальну й менструальну фази та біль унизу живота й попереку – у 60,00–86,67 % опитаних. Більшість легкоатлеток (86,67–100 %) тренуються у фазу менструації, серед них обмежують навантаження в цю фазу 80,00 % опитаних. У змаганнях брали участь 93,33–100 % усіх опитаних легкоатлеток. Спор- тивний результат у фазу менструації в змаганнях погіршувався та характеризувався ними як низький у 70,00–80,00 % спортсменок, середній – у 20,00 % спортсменок і високий – у 10 % досліджуваних. Результати спеціального опитування вказують на необхідність постійного контролю за станом здоровʼя дівчат, планування тренувальних і змагальних навантажень має бути адекватним можливостям легкоатлеток-початківців, які спеціалізуються з бігу на 200 м. The analysis of the menstrual dysfunction character, gynecological status, health, disa- bility during exercise and athletic performance of athletes aged 15– 16, specializing in 200 m sprint are conducted. The results were taken from a special questi- onnaire. The objectives of the research – to identify self- esteem of efficiency, health, athletic performance during the menstrual cycle of athletes aged 15–16, specializing in the sprint for 200 meters. The analysis of the questionnaire data gives reason to conclude that 83,33 % of respondents who specialize insprint for 200 m, revealed normal flow of menstrual function. All interviewed athletes began to exercise before the first menstruation. Age of menarche in athletes ranges from 12,930,37 to 13,300,56 years. In the premenstrual phase 80,00 % of athletes noted rise of fatigue and irritability, 66,67–70,00 % – in the menstrual phase – increased fatigue – in 60,00-66,67 % and irritability – in 50,00–60,00 %. A large number of girls (33,33– 40,00 %) complained about the headaches in premenstrual and menstrual phases and pain in the abdomen and waist – to 60,00– 86,67 % of respondents. Most lehkoatletok (86,67–100 %) are trained in menstrual phase, including the limit load in this phase of 80,00 % of respondents. In the competition participated 93,33–100 % of all respondents. Sports results in the phase of menstruation in competitions deteriorated and was characterized by athleths as low – by 70,00–80,00 %, as average – by 20,00 % and as high – by 10 % of athletes. The results of a special survey point out the need for continuous monitoring of the health of girls, training and competition load planning should be adequate to opportunities of athletes- beginners who specialize in the spint for 200 meters.
Effect of Sports Training in the Formation and Flow of Menstrual Function of Athletes Aged 15–16 Specia- lizing in Sprint for 200 Meters
Keywords: тренування; легка атлетика; жінки; менструальний цикл; працездатність; training; athletics; women; menstrual cycle; efficiency