Історична публіцистика як напрям публічної історії - Долайчук, Олександра Олександрівна (My University, 2025)
Випускна кваліфікаційна робота присвячена дослідженню історичної публіцистики як напряму публічної історії. У роботі проаналізовано сутність, особливості та функції історичної публіцистики в контексті формування історичної свідомості суспільства. Особливу увагу приділено становленню і розвитку історичної публіцистики як напряму історичних досліджень та публічної історії, а також взаємозв’язку між академічною історією і публіцистикою. Визначено сучасне місце історичної публіцистики в ширшому полі публічної історії, де вона виступає як важливий інструмент комунікації між фаховими історичними знаннями та широкою аудиторією. У дослідженні розглянуто роль сучасних українських медіапроєктів («Історична правда», «Дзеркало тижня. Україна», «День», «Локальна історія»), що є повноцінними майданчиками для популяризації історичних знань та формування публічного дискурсу про минуле. Проаналізовано тематичне спрямування цих видань за крайні 15 років та здійснено порівняння головних напрямів змістового наповнення. Це дало підстави визначити ключові тенденції у їхньому розвитку. Досліджено історичний нарис як ключову жанрову модель історичної публіцистики, що має досить глибоку історію і переживає чергову трансформацію відповідно до нових вимог і обставин. Проаналізовано відомі історичні нариси українських фахівців, визначено ключові особливості та спільні риси українських нарисів, а також їхнє значення у контексті формування діалогу між наукою та широкою аудиторією. Визначено місце та роль історичної публіцистики у відеоформаті як нового напряму історичної публіцистики. Зокрема, проаналізовано головні україномовні канали на відеоплатформі YouTube, переваги і недоліки такого формату історичної публіцистики.
Keywords: публічна історія; цифрові медіа; історична публіцистика; історичний нарис