Соціологія конфлікту - Ємельянова, Юлія Павлівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Метою навчальної дисципліни «Соціологія конфлікту» є сприяння у підготовці студента-бакалавра до професійної діяльності в умовах прискорення і ускладнення соціального процесу, збільшення конфліктності соціальної сфери у майже всіх країнах світу, у тому й в Україні. Для цього необхідно: - засвоєння теоретичного матеріалу щодо закономірностей функціонування суспільства як системи, що демонструє одночасно як режими зростання, так і розв’язання внутрішньої системної напругі та взаємодії елементів системи; - забезпечення розуміння і глибокого засвоєння специфіки, ролі та функцій соціальної сфери суспільства, усю історію функціонування якої супроводжують конфліктні ситуації і процеси - переконання і обґрунтування наукової тези, що існування конфлікту є запорукою соціального руху і суспільного розвитку, у тому й у сучасній Україні; - формування особистої і професійної світоглядної та методологічної культури майбутніх спеціалістів щодо оцінки конфліктності соціальної та інших сфер життя суспільства; - спрямування отриманих знань на аналіз життя суспільства з позиції його конфліктності; - формування сучасного наукового підходу щодо вирішення конфліктних питань у приватному і суспільному житті.
Keywords: протиріччя соціальне; конфлікт соціальний; обмеженість ресурсів; розв'язання конфлікту