Особливості м’язової системи у дітей молодшого шкільного віку з різним рівнем фізичного здоров’я - Романюк, Альона Павлівна; Романюк, Віктор Петрович; Шевчук, Тетяна Яківна; Апончук, Людмила Степанівна; Пулатова, Катерина (Видавничий дім «Гельветика», 2023)
Дослідження можливостей м’язової сили кистей у дітей з різним рівнем фізичного здоров’я є актуальним у контексті загального підвищення уваги до фізичного розвитку дітей. Розгляд цієї теми дає змогу адаптувати фізичні програми для сприяння їхньому оптимальному розвитку та формуванню позитивного ставлення до фізичної активності. Мета дослідження – вивчення можливостей м’язової сили кистей у дітей з різним рівнем фізичного здоров’я. Задачі включають визначення стану проблеми, аналіз особливостей м’язової сили та порівняльний аналіз показників у дітей різної статі. Дослідження має важливість для фізичного, психомоторного та соціального розвитку дітей. Використовуються методи кистьової динамометрії, станової динамометрії та математичної статистики. Дослідження проведено у Рожищенському ліцеї № 4, залучивши 107 дітей віком 6–10 років. Аналіз результатів показав статистично значиму різницю між значеннями кистьової та станової динамометрії у дітей різного віку. Припускаємо, що регулярні фізичні вправи, спрямовані на розвиток силових здібностей, значно впливають на біохімічні, морфологічні та фізіологічні процеси в організмі. Проведений порівняльний аналіз показників м’язової сили кистей у дітей різної статі дозволив виявити певні різниці в розвитку м’язів між хлопчиками та дівчатками. Результати свідчать, що хлопчики в середньому виявили більшу м’язову силу в ділянці кистей порівняно з дівчатками. Ці відмінності можуть бути пов’язані з фізіологічними особливостями розвитку м’язів у хлопців і дівчат. Визначення м’язової сили важливе не тільки для прогнозування можливостей фізичної працездатності організму школярів, але й може бути широко використано на практиці, щоб своєчасно прогнозувати доцільність додаткових занять з фізичної культури відповідно до фізичних даних. Це дасть змогу дітям на ранніх етапах занять фізичними вправами оцінювати їх фізичну працездатність, орієнтувати дітей і тим самим звертати увагу на особливості їхнього подальшого фізичного розвитку та розробляти конкретні рекомендації з його підвищення.
Keywords: м’язова сила кистей; фізичне здоров’я; діти шкільного віку; кистьова динамометрія; станова динамометрія; антропометричні показники; 616.74-053.2/.6