Засоби вираження квантитативності в сучасній українській мові: граматичні ознаки та ефективні стратегії опанування - Рожко, Тетяна Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі систематизовано найпродуктивніші ідеї, які стали підґрунтям для дослідження кількісно маркованих слів, дібраних із прозових творів члена Волинської обласної організації «Національна спілка письменників України» Й. Струцюка. У трьох розділах праці описано теоретико-методологійні аспекти дослідження квантитативності в українському мовознавстві; з’ясовано роль іменних частин мови та прислівників у вираженні значення кількості, які проаналізовано в аспекті спеціалізованості та вторинності, означеності й неозначеності та вужчих значеннєвих відтінків; окреслено функційний потенціал дібраних із творів Й. Струцюка квантитативно маркованих дієслів, закцентовано на морфемах, що реалізують указаний зазначений відтінок; у площині вираження узагальненого кількісного значення проаналізовано описові структури, зокрема й фразеологізми; у контексті лінгводидактики схарактеризовано теоретичний і фактичний матеріал другого розділу магістерської роботи, запропоновано практичні завдання, що сприятимуть закріпленню знань здобувачів освіти. Наукову новизну магістерської роботи визначає опис квантитативно маркованих мовних одиниць, які вперше проаналізовано на матеріалі прозових творів Й. Струцюка, докладне дослідження вказаних мовних одиниць з огляду на означеність / неозначеність, значеннєві відтінки, частиномовну належність, морфемне мововираження, а також лінгводидактичні параметри. Укладений корпус джерельної бази як регіонально маркований матеріал сприятиме ознайомленню школярів із творчістю письменника рідного краю й водночас сприятиме набуттю необхідних компетентностей, формуванню вмінь використовувати набуті знання в практичній діяльності. Запропонований у роботі теоретичний матеріал можна використати в науковій діяльності здобувачів освіти, зокрема написанні статей, курсових і магістерських праць, а методичні рекомендації – у педагогічній діяльності, на уроках, тематика яких пов’язана з опанування числівників, числових форм іменних частин мови, збірних іменників, прислівників, дієслів. Подані в Додатках практичні завдання дадуть змогу перевірити рівень опанування школярами теоретичного матеріалу з морфології та їхнє вміння використати свої знання на практиці.
Keywords: квантитативність; кількість; числівник; іменник; прикметник; займенник; дієслово; морфема; категорія числа; однина; множина