Експресіоністичний вимір роману «Листя землі» В.Дрозда - Яструбецька, Галина Іванівна; Yastrubetska, Halyna I. (Національна Академія наук України, Інститут літератури ім. Т.Г.Шевченка, Національна спілка письменників України, 2013)
Стаття присвячена розгляду питання доцільності існування точки зору щодо експресіоністичних параметрів роману «Листя землі» В.Дрозда. Закцентовано на генетичній спорідненості явищ «химерна проза», «магічний реалізм», «експресіонізм». Відстежено механізми інтеґрації міфа в художню свідомість В.Дрозда і трансформацію міфологем у експресіоністичний словообраз. Визначено фундаментальний творчий комплекс роману. Доведено, що основу цього комплексу становить тріада архетип-ентип-ектип як найбільш адекватна експресіоністичному емоційно-інформативному універсуму ейдологія. На основі герменевтичного аналізу тексту роману зі залученням щоденників та інших автобіографічних матеріалів арґументовано тезу про біль як базовий стан і категорію почуттєвої концепції «Листя землі» і зазначено детермінуючий зв’язок понять «біль» та «інсайт». In the article the question of the appropriateness of the existence of the point of view concerning the expressionistic characteristics of the novel “Lystia Zemli” by V. Drozd was observed. The emphasis was placed on the genetic connection of such phenomena as “bizarre prose”, “magic realism”, “expressionism”. The processes of integration of myth into the artistic consciousness of V. Drozd and the transformation of “mifogolem” into th expressionistic slovoobraz were observed. The fundamental creative system of the novel was defined. It was proved that the basis of this system is defined by the triad which consists of archetype-entype-ectype as the most appropriate eidology to the expressionistic emotional and informative universe. Taking into consideration the hermeneutic analysis of the novel’s text including the dairies and other autobiographical materials the thesis about pain (as a basis) as a condition and category of the sensual concept “Lystia Zemli” was defined. Also the determinative link between the concepts “pain” and “insight” was indicated.
The expressionist dimension of Volodymyr Drozd's novei "The leaves of the Ground"
Яструбецька Галина Іванівна - кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки
Keywords: В.Дрозд; експресіонізм; химерна проза; магічний реалізм; міф; архетип; біль; інсайт; V. Drozd; expressionism; bizzare prose; magic realism; myth; archetype; pain; insight