Фізіологія та біохімія рослин - Машевська, Алла Степанівна; Єрмейчук, Тамара Музаффарівна; Голуб, Валентина Олександрівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Методичні рекомендації розроблені для студентів, які вивчають загальний курс фізіології та біохімії рослин, вони включають лабораторні роботи з усіх основних розділів програми. В методичних рекомендаціях представлено лабораторні роботи, що висвітлюють основні розділи програми курсу «Фізіологія та біохімія рослин». Основне завдання видання – познайомити студентів з методами дослідження в області фізіології та біохімії рослин. В посібнику дані теоретичні основи і практичні завдання з основних розділів фізіології рослин: водного обміну, фотосинтезу, дихання, мінерального живлення, росту і розвитку, стійкості рослин. Студенти знайомляться з показниками стану води у рослині, осмотичними явищами та транспірацією, з пігментами і основними функціями фотосинтетичного апарату, із значенням процесу дихання та альтернативністю дихальних шляхів, вивчають процеси поглинання іонів і їх вплив на стан та функціонування рослинного організму, закономірності росту, адаптивні можливості рослин. Для кожної роботи дається коротке теоретичне пояснення, перелік матеріалів та обладнання, методика виконання роботи, вказівки по оформленню результатів роботи (форми таблиць, графіків, формули для розрахунків). До кожної роботи подані питання, направлені на осмислення матеріалу.
Лабораторна робота №1. Якісне визначення цукрів, жирів та білків у рослинному матеріалі... Лабораторна робота №2. Рослинна клітина як осмотична система. Явище плазмолізу і деплазмолізу. Лабораторна робота №3. Визначення величини осмотичного тиску вакуолярного соку живих рослинних клітин плазматичним методом Лабораторна робота №4. Визначення всисної сили клітин спрощеним методом (за Уршпрунгом) Лабораторна робота № 5. Залежність всисної сили від ступеня насичення клітин водою (побудова графіку) Лабораторна робота № 6. Будова та рухи продихів. Лабораторна робота № 7. Визначення показників транспіраційного процесу – інтенсивності та відносної транспірації Лабораторна робота № 8. Явище гутації. Вплив умов навколишнього середовища на гутацію у рослин Лабораторна робота № 9-10. Визначення впливу гетероауксину на ріст коренів. Знімання результатів досліду Лабораторна робота № 11. Фізичні та хімічні властивості хлорофілу Лабораторна робота № 12. Розділення пігментів зеленого листка методом паперової хроматографії.. Лабораторна робота №13. Визначення кількісного вмісту хлорофілів у витяжці. Лабораторна робота №14. Фотосенсибілізуюча дія хлорофілу на реакцію перенесення водню. Лабораторна робота №15. Визначення інтенсивності фотосинтезу методом асиміляційної колби (за Л.О. Івановим і Н.А. Косовичем). Лабораторна робота №16-17. Визначення втрати сухої речовини під час проростання насіння. Знімання результатів досліду. Лабораторна робота №18. Визначення інтенсивності дихання за кількістю виділеної вуглекислоти (за методом П. Бойсен-Ієнсена) Лабораторна робота №19. Мікрохімічний аналіз попелу рослин. Лабораторна робота №20. Кислотний гідроліз крохмалю. Лабораторна робота №21. Вивчення активності каталази у рослинах Лабораторна робота №22. Виявлення дегідрогеназ у рослинних об’єктах Лабораторна робота №23. Визначення кількісного вмісту нітратів у різних рослинних об’єктах. Лабораторна робота №24. Вплив концентрації розчину солей на проростання насіння. Лабораторна робота №25. Виявлення захисної дії цукрів на цитоплазму клітин при низьких температурах.
Keywords: осмотичний тиск; плазмолітичний метод; ізотонічний коефіцієнт; ізотонічна концентрація; всисна сила; тургорний тиск; транспірація; метод інфільтрації; інтенсивність транспірації; явище гутації; хроматографування; зелені пігменти; фотосенсибілізація; інтенсивність дихання; метод П. Бойсен-Ієнсена; мікрохімічного метод; крохмаль; каталаза; дегідрогенази; плазмоліз; 581.1(072)