Поетичний текст: розмаїття аспектів та підходів до дослідження (на основі опису пейзажу художнього твору) - Пасічник, Галина; Pasichnyk, Halyna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті зосереджено увагу на особливостях вивчення текстового фрагмента художнього твору, який представляє різновид композиційно-мовленнєвої форми, тобто опис пейзажу, у літературознавчих та лінгво¬поетичних студіях. Проаналізовано різні підходи й аспекти наукового пошуку опису пейзажу в цих рамках. Установлено, що міждисциплінарне (літературознавче, лінгвопоетичне) дослідження ОП не можна визнати вичерпним, із цього погляду значну пояснювальну силу має лише когнітологія. The article is focused on the research peculiarities of the belles-lettres text fragment, which represents the variant of the speech compositional form of the artistic work, i.e. a landscape description in the literary and linguo-poetic studies. The analysis of different approaches and aspects of the scientific investigations has been carried on. It has been discovered that interdisciplinary analysis (literary, linguo-poetic) is not sufficient, only cognitology has much more substantial explanatory potential in this respect.
Poetic text: Various Aspects and Approaches to its Research (on the Basis of beLles-lettres Text)
Keywords: опис пейзажу (ОП); художній твір (ХТ); літературознавство; лінгвопоетичні студії; landscape description (LD); belles-lettres text (BLT); literary study; linguo-poetic study