Розробка системи автоматизованого генерування ER-діаграм для реляційних баз даних - Куротич, Анатолій Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі розглянуто методологію та інструменти для побудови діаграм типу сутність-зв’язок включаючи опис компонентів, рівні абстракції та варіанти нотацій. Виділено два підходи до генерації ER-діаграм, де зроблено акцент на підході типу: «Діаграма як код». Продемонстровано спосіб отримання структури баз даних у PostgreSQL за допомогою SQL запитів та аналіз особливостей використання CLI (Command Line Interface) додатків. Було проведено дослідження можливостей PlantUML для відображення діаграм сутність-зв’язок у контексті реляційних баз даних, результатом чого стала PlantUML бібліотека яка спрощує процес написання діаграм та підвищує їх якість. Кінцевим результатом роботи є пакет ПЗ «Sqlant», який складається з CLI утиліти та бібліотеки для мови програмування Rust. Основною функціональністю є автоматизована генерація текстового опису (PlantUML та Mermaid) ER-діаграм для реляційних баз даних на основі рядка підключення. Використання консольної утиліти «Sqlant» має позитивний вплив на швидкість створення діаграм та їх якість, а результат в форматі текстового опису сприяє аналізу структури баз даних за допомогою LLMs. Розробка велась з урахуванням передових практик процесу розробки ПЗ. Безперервна інтеграція, автоматизоване тестування, та статичний аналіз коду забезпечили проведення контролю якості при кожному внесенні змін, а чітка модульна архітектура спростила підтримку та розширення функціональності.
Keywords: ERD; PostgreSQL; PlantUML; Rust; CLI; Sqlant